Policia-Palma-que-denunciant-Mascaro_ARAIMA20140314_0076_16Fuente 

Un policia local denuncia assetjament per part dels seus companys

Durant les pràctiques de tir amb escopeta, un grup d’agents cridava el seu nom just abans de disparar

ANTÒNIA ARTIGUES Palma | 

La Fiscalia de Balears investigarà la denúncia presentada per un membre de la Policia Local de Palma que, entre nombroses presumptes irregularitats, posa de manifest una suposada situació d’assetjament laboral en el si del cos policial. Per demostrar-la, descriu distintes situacions vexatòries, discriminatòries o de menyspreu, entre les quals destaca la realització d’unes pràctiques de tir amb escopeta d’un grup d’agents de la Policia Local a Puntiró durant les quals, sempre segons el denunciant, abans de cada tret es cridaven el seu nom i el d’un altre policia, i llavors es disparava.

El policia afectat també ha posat els fets en coneixement de l’Ajuntament de Palma. Demana empara al Consistori que presideix Mateu Isern perquè s’eradiqui la situació d’assetjament que pateix i s’asseguri un entorn laboral adient. El policia està actualment de baixa mèdica per l’angoixant situació que viu.

Enfrontament

De la lectura de la denúncia es deriva que l’agent afectat se situa en un grup de policies enfrontat o no ben avingut amb el grup d’alguns dels agents que actualment estan imputats per la suposada manipulació de les oposicions a oficial i que està sota investigació del Jutjat d’Instrucció número 12 de Palma. I també que l’actual director general de Seguretat Ciutadana, el major Guillem Mascaró, podria quedar esquitxat pel cas i veure’s obligat a explicar els fets en el moment en què la investigació ho aconselli, sense que això vulgui dir que les actuacions es dirigeixin ara mateix en contra seva.

En la denúncia, just es descriuen uns fets que es reclama que s’investiguin. I així ho farà la Fiscalia. Tot i així, el nom de Mascaró es repetit amb insistència pel denunciant. Mascaró va ser designat per ocupar el càrrec de director general de Seguretat quan dimití Enrique Calvo per la seva imputació en el cas de la suposada manipulació de les oposicions a oficial.

En la denúncia, es relaten tant fets patits personalment pel denunciant com es dóna informació lligada a procesos selectius dins el cos policial, de manera que es posen damunt la taula eventuals irregularitats lligades a més proves selectives.

Més proves

De fet, el Jutjat d’Instrucció número 12 de Palma, que investiga la suposada manipulació de les oposicions a oficial, ja va reclamar en el seu moment informació sobre altres procediments, i aquesta part s’està investigant amb màxima discreció. La Guàrdia Civil, en els informes remesos a la jutgessa instructora, recomanava investigar les proves a subinspector, major, intendent i comissari.

La part de la denúncia referida al curs de tir amb escopeta, realitzat a Puntiró, crida especialment l’atenció. Sempre segons el denunciant, un oficial (que figura com a imputat en la causa de les oposicions que investiga el Jutjat d’Instrucció 12) vociferava, mentre apuntava a la diana, els noms del denunciant i d’un altre agent, i llavors disparava. Deia el primer nom i a continuació disparava. Llavors, deia el segon nom i tornava a disparar. Segons el denunciant, a més a més hi havia comandaments que “reien les gràcies”.

Segons el denunciant, ell va posar els fets en coneixement del major Mascaró i tot i que alguns testimonis havien dit clarament quins eren els dos noms que es cridaven abans que es fes cada tret, l’ oficial suposadament responsable dels fets ho justificà negant que es referís als dos policies locals, sinó que feia al·lusió a un agent del Cos Nacional de Policia amb qui havia tingut un conflicte.

Sense cap expedient disciplinari

El denunciant destaca que seria la mateixa falta cometre aquests fets (cridar el nom i disparar el tret) dirigits cap a un membre de la Policia Nacional que cap a agents de la Policia Local i que, tot i axí, no es va obrir cap expedient disciplinari.

En la seva denúncia, el policia detalla també com es refereixen a ell com a “puta roig” o dient que “se l’ha de llevar d’enmig. Segons el denunciant, els agents que es refereixen a ell amb aquests termes tenien “carta blanca” per fer allò que volguessin, malgrat que ell era el seu cap de la unitat.